Koffie te heet en ijs te zwaar? Ga dan Italiaans en probeer Granita – vries die espresso in, pak een vork en maak een stapel lekkere koffie-ijskristallen! Geen ijsmachine nodig: gebruik gewoon uw vriezer.
Granita’s
Granita’shet klassieke Italiaanse geschoren ijs, afkomstig uit het zonnige Sicilië. Mijn vriendin Dhana vertelt me dat de granitas traditioneel min of meer beperkt waren tot slechts een paar klassieke smaken, zoals koffie, amandel, citroen en pistache. Tegenwoordig zijn granita’s echter in heel Italië verkrijgbaar, en in heel veel verschillende smaken!
Het maken van granita is heel eenvoudig, maar duurt doorgaans toch een paar uur; de tijd die je vooral besteedt aan het wachten tot het water bevriest. Ongeacht de smaak blijft de basisbereidingswijze hetzelfde: meng het smaakingrediënt met water (voor dit recept = koffie zetten), zoet het mengsel en vries het in.
Tijdens of na het invriezen maken wij van ons gearomatiseerde ijs smaakvolle ijskristallen: granita!
Hoe maak je de ijskristallen? Welnu, er zijn een aantal verschillende methoden die u kunt proberen. Hier zullen we gebruiken het traditionele “roeren tijdens het invriezen”-methode, waarbij we het mengsel met een vork doornemen en ongeveer één keer per uur roeren tijdens het vriezen. Zo nu en dan roeren vergt wat inspanning (en tijd bijhouden), maar de resulterende kristallen zullen geweldig zijn!
Als je geen zin hebt om het overzicht te houden tijdens de bevriezingkun je het mengsel gewoon in de vriezer laten liggen en (relatief) stevig laten bevriezen. Pak vervolgens een vork of iets dergelijks en begin met het afscheren van spanen van het ijsblok. Of draai grotere stukken van het bevroren blok in een keukenmachine. Hoewel deze methoden de zaken aantoonbaar vereenvoudigen omdat je niet hoeft in te checken tijdens de bevriezing, zijn sommigen nog steeds van mening dat de resulterende stukken geschoren ijs niet kunnen concurreren met de kristallen die op de “traditionele manier” worden gevormd. Met een ijsmachine zou je de granita ook op een meer turbo-achtige manier kunnen invriezen, al moet je dan nog steeds opletten om het uiteindelijke, kristalachtige eindresultaat te bereiken.
Ik laat u oordelen, al kan ik getuigen dat de hieronder beschreven traditionele methode uitstekende ijskristallen opleverde!
Koffie granita of Waarom espresso drinken als je er ijskristallen van kunt maken?
Begin met het pakken van espresso koffie. Als je het zelf brouwt, let er dan op dat het niet te sterk/te bitter wordt.

Omdat ik geen espressomachine ter beschikking had, gebruikte ik gewoon wat instant-espressopoeder van goede kwaliteit en dat werkte prima!
Zoet de espresso met suiker – volg je eigen voorkeuren! Als algemene vuistregel kun je kiezen voor een zoetheid die iets hoger is dan waar je normaal voor zou gaan. Eenmaal bevroren zal de kou de waargenomen smaken dof maken, inclusief de zoetheid.

De basis: gezoete espresso met een klein vleugje citroen.
Doe de gezoete espresso in een geschikte diepvriesbestendige vorm, deksel of iets dergelijks. Voor het snelste invriezen kiest u voor een container die een ondiepe koffiediepte mogelijk maakt.
Laat het mengsel afkoelen en zet het een paar uur of langer in de koelkast [this also to speed up the final freezing]en plaats de gezoete espresso in de vriezer.
Wacht dan ongeveer 45 minuten of zo Haal het espressomengsel eruit en roer het mengsel snel door met een vork. In eerste instantie zullen er slechts zeer beperkt bevroren of halfbevroren delen langs de randen aanwezig zijn. Draai ze gewoon om, plaats het formulier terug in de vriezer en herhaal dit ongeveer een keer per uur.
Naarmate de tijd verstrijkt, zal de hoeveelheid bevroren espresso toenemen. Ga door met het bewerken van het mengsel met de vorkwaarbij ervoor wordt gezorgd dat eventuele grotere ijsformaties worden afgebroken.
Uiteindelijk bereik je het doel: een smakelijke hoop koffie-ijskristallen ter grootte van een rijstkorrel. Met andere woorden: granita!

Na een paar uur wachten en af en toe karnen: granita!
Lekkere verfrissing voor warme zomerdagen
Granita’s lijken duidelijk niet op ijsjes, noch op sorbets: het zijn gewoon smakelijke stapels gearomatiseerde ijskristallen. Met de nadruk op ‘lekker’. En granita’s blijven om verschillende redenen populair: koffieliefhebbers zullen genieten van deze verfrissende en gekoelde manier om van espresso te genieten, en degenen onder ons die zich zorgen maken over de toename van de calorieën in de zomer zullen waarderen dat granita’s vrij slanke lekkernijen zijn.
Begin dus maar met het invriezen van die espresso en zet het vorkje klaar: de volgende granita kan van jou zijn 😉
Koffie granita
Door: Anders@icecreamnation.org
- Ongeveer 500 ml (2 2/5 kopjes) vers gezette espressokoffie
- Ongeveer 50 ml (1/5 kopje of ongeveer 4 eetlepels) – of meer, afhankelijk van de gewenste zoetheid
- Ongeveer ½ eetlepel citroensap
- Optionele toevoegingen: slagroom, vers fruit, geschikte alcohol (cognac, likeur …)
- Zet de koffie (of zorg voor een kant-en-klare espresso). Zorg ervoor dat je het niet te sterk/bitter zet.
- Giet het in een diepvriescontainer/-vorm, waar de koffie idealiter vrij vlak moet worden uitgespreid (een kleine diepte zorgt voor een snellere bevriezing).
- Roer de suiker erdoor, voeg het citroensap toe, laat afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast. Controleer de zoetheid en voeg eventueel nog wat toe – aangezien het bevriezen dat wacht de smaak dof zal maken, zou de zoetheid in dit stadium idealiter iets te zoet naar jouw smaak moeten zijn.
- Zet de container/vorm in de vriezer. Controleer het mengsel na ongeveer 1 uur. Terwijl de koffie rond de randen van de vorm begint te bevriezen, roert u alles met een vork en plaatst u het terug in de vriezer.
- Blijf ongeveer één keer per uur controleren en roeren totdat de nu bevroren koffie is veranderd in een aangename hoop ijskristallen (de kristallen ongeveer zo groot als rijstkorrels).
- Serveer en geniet, eventueel met wat (zeer optionele) slagroom, vers fruit en/of geschikte alcohol die jij lekker vindt en bij de hand hebt.
Een alternatieve methode is om het gearomatiseerde ijs in te vriezen tot een steviger blok en vervolgens de benodigde hoeveelheid granita af te snijden of te raspen. Degenen die toegang hebben tot een ijsmachine kunnen de mix daarin misschien ook turbobevriezen en op die manier voor granita gaan.
3.5.3251