Cuberdons – de oorsprong
Veel delen van de wereld hebben kenmerkende snoepjes, en België is daarop geen uitzondering. De cuberdons, kegelvormig en traditioneel gevuld met een kleverige frambozensiroop, bestaan al sinds het laatste deel van de eeuw. 19e eeuw. In de regio van herkomst worden ze ook wel “kleine neuzen” genoemd.
Net als veel ijsverhalen, de exacte oorsprong blijft duister, maar er zijn stot goede verhalen. Volgens een populair verslag zijn de “neuzen” (“neuzekes”) gemaakt door een predikant (vandaar andere bijnamen zoals “nonnennavel” of “geestelijkehoed”). Een concurrerend verhaal geeft in plaats daarvan de eer aan een apotheker met de naam De Vynck, die naar verluidt geïnspireerd raakte toen hij opmerkte dat een partij weggegooide en vergeten medicinale siroop aan de buitenkant hard was geworden, maar aan de binnenkant vloeibaar bleef. Zoals het (oncontroleerbare) verhaal gaat, opende hij kort daarna een snoepwinkel, en de rest is geschiedenis. De traditionele smaak is framboos, maar moderne cuberdons zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende smaken (blijkbaar is er zelfs een variant met cola-smaak bestemd voor de Amerikaanse markt).
Een cuberdon bestaat uit een relatief dikke korst die voornamelijk bij elkaar wordt gehouden door arabicagom, waarvan de binnenkant traditioneel gevuld is met rijke, kleverige siroop met frambozensmaak.
De siroop is erg zoet en de smaak – hoewel “natuurlijk” – voelt verre van natuurlijke frambozen, maar toch vreemd verslavend 😉 . De optimale houdbaarheid is slechts ongeveer 8 weken: daarna begint de suiker in de siroop in het hoorntje te kristalliseren en krijg je iets dat niet echt meer als een goede cuberdon kwalificeert. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de cuberdon tot op de dag van vandaag grotendeels een Belgisch snoepje blijft: een korte houdbaarheid gaat zelden hand in hand met groot internationaal exportsucces.
Cuberdon-ijs – de overwegingen
Over het algemeen kan snoepijs op vrij eenvoudige manieren worden bereid: neem een ijsbasis die je lekker vindt, voeg het snoep toe (door het te smelten of door het in stukken te hakken om als toevoeging of toevoeging te gebruiken). Hoewel dit een route is die ook openstaat voor cuberdons, heb ik hier toch voor een “speciaal” recept gekozen: de cuberdons zijn zó zoet (66% suiker en glucosestroop), en bevatten behoorlijk wat stabilisatie (arabicagom en pectine) die Ik wilde een deel van de totale suiker verminderen om een te misselijkmakend zoet eindresultaat te voorkomen. Ik gebruikte ook minder vet dan ik normaal zou gebruiken in een basis zonder eieren – niet in de laatste plaats om te voorkomen dat het vet de snoepsmaak onnodig zou “duffen”. Optioneel, maar ik heb het gebruikt, kun je nog steeds wat Tara-kauwgom aan het mengsel toevoegen om de algehele consistentie te garanderen: als je het zonder doet, denk ik dat het resultaat nog steeds goed zou moeten zijn.
Wat betreft het hoe, dit recept is heel eenvoudig:
Meng de room en de melk in een sauspan.
Voeg de cuberdons toe, blijf kloppen en breng het mengsel op ongeveer 80° C / 176° F (dit zal helpen bij het smelten van de cuberdons en – indien gebruikt – ook zorgen voor de volledige activering van de taragom). Voeg de suiker (indien gebruikt, eerst de Taragom erdoor mengen) aan de zuivelfabriek. Klop nog een paar minuten tot alles is opgelost.
Neem even afstand van de hitte en laat de basis afkoelen en zet hem dan minstens een paar uur of een nacht in de koelkast.
Draai uw ijsmachine rondof nog steeds bevriezen in uw huishoudelijke vriezer.
Een heerlijk ijsje met snoepsmaak
De cuberdons bleken uitstekend geschikt voor gebruik in ijs. Het ijs is echt waar, waarbij de cuberdon heel duidelijk en op een aangenaam uitgebalanceerde manier naar voren komt: veel snoepsmaak, maar toch niet overdreven zoet. De algehele consistentie bleek ook erg goed: heerlijk mondgevoel en het ijs bleef lekker schepbaar, zelfs na enkele uren in de vriezer: geen verrassing misschien, gezien de totale hoeveelheid glucosestroop en suiker in deze creatie 😉 .
Cuberdons zijn misschien niet zo eenvoudig op te sporen buiten België, maar als je ooit de kans krijgt: pak een doos en probeer ze uit!
Ik hoop in ieder geval dat de post als inspiratie mag dienen om van je eigen favoriete snoepje een verrukkelijk ijsje te maken!
Belgisch Cuberdon-ijs
Door: Anders@icecreamnation.org
- 200 ml (ongeveer ⅘ kopje) room
- 550 ml (ongeveer 2⅓ kopje) volle melk
- 50 ml suiker
- 250 gram cuberdonsnoepjes
- (optioneel) ongeveer 9 gram (ca. 1½ theelepel) taragom
- (zeer optioneel: karmozijnrode kleurstof voor levensmiddelen, mocht u de kleur van het snoepje ook opnieuw willen creëren)
- Meng de room en de melk in een pan.
- Zet het vuur aan en breng het mengsel tot ongeveer 80° C / 176° F.
- Voeg de cuberdons en de suiker toe ((als u Taragom gebruikt, meng deze dan vooraf met de toe te voegen suiker). Klop tot de cuberdons zijn gesmolten en de suiker is opgelost.
- Haal van het vuur en laat afkoelen, en zet de bodem minimaal een paar uur in de koelkast.
- Draai het in uw ijsmachine (of vries nog steeds in met uw huishoudelijke vriezer).
3.5.3251