Kruidenliefhebbers, verheug je! – we gaan naar India! Geïnspireerd door de klassieke kurkuma-melkdrank, zal ons Golden Milk-ijs zelfs afgematte ijsliefhebbers nieuwe exotische culinaire geneugten bieden. En wie weet – misschien verbetert het zelfs uw gezondheid?
Gouden melk – de eeuwenoude wortels
Ayurveda is een zeer oude alternatieve geneeskundetraditie met wortels in India. De naam vertaalt zich grofweg in ‘kennis van het leven en een lang leven’, en hoewel de medische claims ervan betwist zijn, blijft de naam erg populair in India, Nepal en verschillende andere landen. Het zou te ver leiden om dieper in te gaan op basisprincipes en concepten, maar de traditie legt over het algemeen de nadruk op holistisch evenwicht, gematigdheid en stelt vertrouwen in de genezende eigenschappen van specerijen, kruiden en bepaalde voedingsmiddelen.
Gouden melk, of kurkumamelk, is een klassieke kruidige drank die voortkomt uit de Ayurveda-traditie. Terwijl het erop lijkt sommige Ayurveda-beoefenaars over het algemeen kijken we met voorzichtigheid naar ijsjes (waarbij koude zuivelproducten worden gecombineerd met snoep), we vertrouwen op de kruiden en de pijlwortel en hun vermeende gezonde en corrigerende eigenschappen :-).

De ayurvedische geneeskundetraditie gaat meer dan 3000 jaar terug. Het blijft erg populair op het Indiase subcontinent (afbeelding door ddraw op Freepik)
De klassieke ingrediënten
Omdat we relatief trouw zijn aan de traditie, proberen we vast te houden aan het organische en natuurlijke: koeien melk, kruiden, ruwe suiker en arrowroot zetmeel voor stabilisatie en consistentie.

Koemelk – de Indiase traditie keurt het goed
Indien u dit wenst, is het ook mogelijk om de koemelk te vervangen met geitenmelk, amandelmelk, kokosmelk of iets dergelijks: het geeft misschien niet precies dezelfde Ayurvedische effecten, maar het ijs zou nog steeds prima moeten zijn 🙂
In plaats van het meer traditionele gheeIk heb ook een kleine hoeveelheid toegevoegd boter: geen slecht ingrediënt als het om ijs gaat, aangezien dit recept verder weinig vet bevat (wat, zoals we weten, ook vanuit structureel oogpunt belangrijk is voor ijs). Dat gezegd hebbende, de pijlwortelzetmeel zal ervoor zorgen dat zelfs versies met alleen melk een goede consistentie hebben (zelfs als de algehele smaakervaring misschien wat aan de “magere” kant blijkt te zijn).
Misschien wil je de hoeveelheid arrowroot die je gebruikt aanpassen aan je persoonlijke smaak: ik geniet erg van de effecten van hogere hoeveelheden (met name de rekbare en enigszins “slijmerige” consistentie), maar als je vindt dat het te veel is, ga dan voor de lagere voorgestelde hoeveelheid .
Ideaal, de exacte kruiden in Golden milk moet worden afgestemd op de behoefte aan evenwicht van de individuele drinker. Afgezien van de medische nuances, opent dit de deur voor het toevoegen van veel verschillende kruiden naast de kurkuma: saffraan, komijn, kruidnagel, nootmuskaat, zoethoutwortel. vanille … – perfect voor wie wil experimenteren!
Hier, we houden het bij een paar van de “basisklassiekers”: kurkuma, gember, zwarte peper en kaneel. Omdat kou de smaken dempt, heb ik voor flink wat kruiden gekozen. Het eindresultaat was ook beslist sterk – ik vond het heerlijk, maar niet alle leden van de familie waren er even blij mee … als je je zorgen maakt over een te sterke smaak, stel ik voor dat je de kruiden met ongeveer 1/3 vermindert en uitzoekt of dat is naar jouw smaak 🙂
De gemakkelijke manieren om het ijs te maken
Het is inderdaad heel eenvoudig: begin met het bereiden van de arrowroot-slurry die we zullen gebruiken om het ijs te stabiliseren. Giet eenvoudig een deel van de (koude) melk in een kopje en klop het arrowrootpoeder erdoor. Zet voorlopig opzij.
Giet de rest van de melk samen met de suiker, de boter en de kruiden in een pan en breng het mengsel bijna aan de kook. Blijf een paar minuten op het vuur staan, voeg dan de arrowroot-brij toe en klop.
Houd de Zet de ijsbasis nog een paar minuten op het (niet-kokende) vuur terwijl je blijft kloppen, zodat de arrowroot goed inwerkt. De bodem wordt heel snel dikker – hoe meer arrowroot, hoe sneller…
Haal van het vuur en laat afkoelen, en zet de bodem vervolgens minimaal een paar uur of een nacht in de koelkast.
Giet de gekoelde bodem in uw ijsmachine, of vries het nog steeds in met behulp van uw huishoudelijke vriezer.

Als je veel arrowroot toevoegt, kan je basis – zoals die van mij op de foto – zich een beetje als slijm gedragen (een van de belangrijkste kenmerken van arrowroot in zuivel). Dit is IMO helemaal prima, maar het kan je ijsmachine mogelijk een beetje lastig maken 😉
Eenmaal klaarGeniet van het versgekarnde ijs en/of bewaar het in de vriezer om het op te laten stijven: het zal vrij zacht zijn, dus tenzij je het zo lekker vindt (ik wel…), wordt het sterk aanbevolen om het verder op te stijven.

Zacht en met de arrowroot-specifieke glans en (enigszins) gomachtig-elastische consistentie. Ik ben er dol op, maar als je dat niet doet, houd er dan rekening mee dat de consistentie steviger wordt als het bevroren is (meer).
Na enige tijd in uw vriezer (mits je het niet allemaal vers gekarnd hebt gegeten…), zul je merken dat de kleur van het ijs donkerder is geworden.
Het ijsje Het lijkt er ook op dat het behoorlijk bevroren is – maar maak je geen zorgen: dit is tijdelijk. Laat het ijs ongeveer 10 minuten buiten de vriezer zacht worden en het zal snel zijn over het algemeen zeer schepvriendelijke consistentie terugkrijgen.
Een werkelijk exotische, sterk pittige en heerlijke ijservaring
Iedere afgematte ‘alles geprobeerd’ ijsliefhebber zou het Golden milk ijs eens moeten testen! Zelden ben ik zo verrast door een “vreemd, maar toch heerlijk” ijsje als dit. De sterke kruidenmix zorgt voor een rijke exotische smaak met een aangename algehele zoetheid – in sommige opzichten voelde het bijna alsof je iets anders at dan ijs … terwijl er geen twijfel over bestaat dat dit inderdaad een ijsje is, maar wel een heel bijzonder ijsje!
Alle liefhebbers van Indiase kruiden zouden zich moeten verheugen, en ik hield persoonlijk van de sterke smaakimpact. Maar als je je zorgen maakt dat de kruiden te sterk zijn, raad ik je aan om bijvoorbeeld de hoeveelheid kruiden in het recept met ongeveer 1/3 te verminderen en te kijken hoe dat voor jou uitpakt.
Eén ding is duidelijk: ongeacht of het Golden milk-ijs daadwerkelijk de gezondheid verbetert, menig avontuurlijke ijs- en specerijenliefhebber zal er blij mee zijn!
Gouden Melk-ijs
Door: Anders@icecreamnation.org
- 700 ml (ongeveer 3 kopjes) volle melk
- 3 eetlepels gemalen kurkuma
- 1 eetlepel gemalen gember
- 1½ theelepel kaneel
- 1½ theelepel gemalen zwarte peper
- 125 ml (een volle ½ kop) ruwe suiker
- ongeveer 3 eetlepels boter (of ghee…)
- ongeveer 3-5 eetlepels arrowrootpoeder
- Zet een deel van de (koude) melk opzij in een kopje, voeg de arrowroot toe en klop tot een papje.
- Verwarm de rest van de melk en de suiker in een pan en voeg dan de boter en de kruiden toe.
- Blijf een paar minuten op een bijna kookvuur staan en voeg dan de arrowroot-slurry toe.
- Klop goed en haal na een paar minuten van het vuur als de bodem dikker is geworden.
- Laat afkoelen en zet het vervolgens minimaal een paar uur of een nacht in de koelkast.
- Draai het in uw ijsmachine of vries het in met uw huishoudelijke vriezer.
3.5.3251