Close Menu
Pipopatat.nlPipopatat.nl
    Wat is heet

    Ovenschotel met groenten

    October 1, 2025

    Erwtensoep: Een tijdloos gerecht met een moderne twist

    February 23, 2025

    Een smaakvolle reis met spitskool, kerrie en aardappelen

    February 23, 2025

    Abonneer u op Updates

    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Pipopatat.nlPipopatat.nl
    Friday, November 7
    • Home
    • Cupcake
    • Kaas
    • Pasta
    • Pizza
    • Softijs
    Pipopatat.nlPipopatat.nl
    Home»Softijs»Belgisch Cuberdon-ijs – ICE CREAM NATION
    Softijs

    Belgisch Cuberdon-ijs – ICE CREAM NATION

    FrancisBy FrancisJanuary 4, 2024Updated:January 4, 2024No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Cuberdons – de oorsprong

    Veel delen van de wereld hebben kenmerkende snoepjes, en België is daarop geen uitzondering. De cuberdons, kegelvormig en traditioneel gevuld met een kleverige frambozensiroop, bestaan ​​al sinds het laatste deel van de eeuw. 19e eeuw. In de regio van herkomst worden ze ook wel “kleine neuzen” genoemd.

    Net als veel ijsverhalen, de exacte oorsprong blijft duister, maar er zijn stot goede verhalen. Volgens een populair verslag zijn de “neuzen” (“neuzekes”) gemaakt door een predikant (vandaar andere bijnamen zoals “nonnennavel” of “geestelijkehoed”). Een concurrerend verhaal geeft in plaats daarvan de eer aan een apotheker met de naam De Vynck, die naar verluidt geïnspireerd raakte toen hij opmerkte dat een partij weggegooide en vergeten medicinale siroop aan de buitenkant hard was geworden, maar aan de binnenkant vloeibaar bleef. Zoals het (oncontroleerbare) verhaal gaat, opende hij kort daarna een snoepwinkel, en de rest is geschiedenis. De traditionele smaak is framboos, maar moderne cuberdons zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende smaken (blijkbaar is er zelfs een variant met cola-smaak bestemd voor de Amerikaanse markt).

    Een cuberdon bestaat uit een relatief dikke korst die voornamelijk bij elkaar wordt gehouden door arabicagom, waarvan de binnenkant traditioneel gevuld is met rijke, kleverige siroop met frambozensmaak.

    De siroop is erg zoet en de smaak – hoewel “natuurlijk” – voelt verre van natuurlijke frambozen, maar toch vreemd verslavend 😉 . De optimale houdbaarheid is slechts ongeveer 8 weken: daarna begint de suiker in de siroop in het hoorntje te kristalliseren en krijg je iets dat niet echt meer als een goede cuberdon kwalificeert. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de cuberdon tot op de dag van vandaag grotendeels een Belgisch snoepje blijft: een korte houdbaarheid gaat zelden hand in hand met groot internationaal exportsucces.

    Cuberdon-ijs – de overwegingen

    Over het algemeen kan snoepijs op vrij eenvoudige manieren worden bereid: neem een ​​ijsbasis die je lekker vindt, voeg het snoep toe (door het te smelten of door het in stukken te hakken om als toevoeging of toevoeging te gebruiken). Hoewel dit een route is die ook openstaat voor cuberdons, heb ik hier toch voor een “speciaal” recept gekozen: de cuberdons zijn zó zoet (66% suiker en glucosestroop), en bevatten behoorlijk wat stabilisatie (arabicagom en pectine) die Ik wilde een deel van de totale suiker verminderen om een ​​te misselijkmakend zoet eindresultaat te voorkomen. Ik gebruikte ook minder vet dan ik normaal zou gebruiken in een basis zonder eieren – niet in de laatste plaats om te voorkomen dat het vet de snoepsmaak onnodig zou “duffen”. Optioneel, maar ik heb het gebruikt, kun je nog steeds wat Tara-kauwgom aan het mengsel toevoegen om de algehele consistentie te garanderen: als je het zonder doet, denk ik dat het resultaat nog steeds goed zou moeten zijn.

    Wat betreft het hoe, dit recept is heel eenvoudig:

    Meng de room en de melk in een sauspan.

    Voeg de cuberdons toe, blijf kloppen en breng het mengsel op ongeveer 80° C / 176° F (dit zal helpen bij het smelten van de cuberdons en – indien gebruikt – ook zorgen voor de volledige activering van de taragom). Voeg de suiker (indien gebruikt, eerst de Taragom erdoor mengen) aan de zuivelfabriek. Klop nog een paar minuten tot alles is opgelost.

    Neem even afstand van de hitte en laat de basis afkoelen en zet hem dan minstens een paar uur of een nacht in de koelkast.

    Draai uw ijsmachine rondof nog steeds bevriezen in uw huishoudelijke vriezer.

    Vers gekarnd cuberdonijs. Merk op dat de kleur van het snoep niet werd overgedragen op het ijs. Als je ook dat aspect van de cuberdon opnieuw wilt creëren, moet je wat karmozijnrode kleurstof toevoegen.

    Er is iets speciaals met vers gekarnd ijs – dit behoorde, dat geef ik toe, tot een vroege testbatch die te zoet werd (en dus extra zacht…). De foto is echter wel leuk en ik kan je verzekeren dat de proefbatch erg populair bleek te zijn onder de zoetekauwen van de familie 😉

    Nog steeds heerlijk als het vers gekarnd wordt geserveerd, komt deze scope uit een batch gemaakt met het recept in deze post: nog steeds aangenaam zoet en zacht, maar over het algemeen beter in balans.

    Een heerlijk ijsje met snoepsmaak

    De cuberdons bleken uitstekend geschikt voor gebruik in ijs. Het ijs is echt waar, waarbij de cuberdon heel duidelijk en op een aangenaam uitgebalanceerde manier naar voren komt: veel snoepsmaak, maar toch niet overdreven zoet. De algehele consistentie bleek ook erg goed: heerlijk mondgevoel en het ijs bleef lekker schepbaar, zelfs na enkele uren in de vriezer: geen verrassing misschien, gezien de totale hoeveelheid glucosestroop en suiker in deze creatie 😉 .

    Cuberdons zijn misschien niet zo eenvoudig op te sporen buiten België, maar als je ooit de kans krijgt: pak een doos en probeer ze uit!

    Ik hoop in ieder geval dat de post als inspiratie mag dienen om van je eigen favoriete snoepje een verrukkelijk ijsje te maken!

    Belgisch Cuberdon-ijs

    Door: Anders@icecreamnation.org

    • 200 ml (ongeveer ⅘ kopje) room
    • 550 ml (ongeveer 2⅓ kopje) volle melk
    • 50 ml suiker
    • 250 gram cuberdonsnoepjes
    • (optioneel) ongeveer 9 gram (ca. 1½ theelepel) taragom
    • (zeer optioneel: karmozijnrode kleurstof voor levensmiddelen, mocht u de kleur van het snoepje ook opnieuw willen creëren)
    1. Meng de room en de melk in een pan.
    2. Zet het vuur aan en breng het mengsel tot ongeveer 80° C / 176° F.
    3. Voeg de cuberdons en de suiker toe ((als u Taragom gebruikt, meng deze dan vooraf met de toe te voegen suiker). Klop tot de cuberdons zijn gesmolten en de suiker is opgelost.
    4. Haal van het vuur en laat afkoelen, en zet de bodem minimaal een paar uur in de koelkast.
    5. Draai het in uw ijsmachine (of vries nog steeds in met uw huishoudelijke vriezer).

    3.5.3251

    Enkele dagen in de vriezer? Geen problemen voor dit ijs!

    Francis

    Related Posts

    Pearly Banana-ijs (op de tapioca-manier) – ICE CREAM NATION

    January 4, 2024

    Koffie granita – IJS NATIE

    January 4, 2024

    Gouden Melk-ijs – ICE CREAM NATION

    January 4, 2024
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Laatste berichten

    Ovenschotel met groenten

    Uncategorized October 1, 2025

    Ovenschotel met groenten is een veelzijdig gerecht dat comfort en​ gezondheid moeiteloos ​combineert. Met kleurrijke…

    recente berichten
    • Ovenschotel met groenten
    • Erwtensoep: Een tijdloos gerecht met een moderne twist
    • Een smaakvolle reis met spitskool, kerrie en aardappelen
    • Pulled pork op de barbecue: tips en technieken voor een perfect gerecht
    Over ons
    Over ons

    Welcome to Pipopatat.nl, where every page is a feast for the senses. Delve into our food blog, a tapestry of tastes, recipes, and culinary tales. Join us on a flavorful journey as we explore the art of gastronomy. Bon appétit!

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    Archieven
    • October 2025
    • February 2025
    • January 2024

    Contacten

    2024 © pipopatat.nl Alle rechten voorbehouden

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.