Openbaarmaking: als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.
Zelfgemaakte churros zijn gemakkelijker te maken dan je zou denken. De textuur hiervan is perfect: lekker krokant van buiten en zacht en licht van binnen. Bovendien zijn ze extra lekker als ze in mijn Mexicaanse chocoladesaus worden gedoopt!
Het recept is genoeg voor een groot publiek, maar misschien wil je het niet delen!
Ingrediënten en uitrusting

Er zijn geen ongebruikelijke ingrediënten in dit recept. Misschien heb je ze allemaal al in je voorraadkast.
Zorg ervoor dat je voldoende olie hebt om te frituren. Ik bak in plantaardige olie.
Het is het gemakkelijkst om churros te maken in een frituur [paid link] omdat u ze op de mand kunt spuiten en deze vervolgens voorzichtig in de friteuse kunt laten zakken. Je kunt echter ook een grote diepe pot gebruiken.
Om de kenmerkende churro-vorm te krijgen, heb je een spuitzak nodig met een stervormig spuitmondje. Ik gebruikte een Wilton 1M [paid link].
Instructies
Churros zijn eigenlijk gebakken soezendeeg. Choux (ook wel pâte à choux genoemd) is dezelfde basis die gebruikt wordt voor luxe desserts zoals eclairs En soesjesdus als je dit recept eenmaal onder de knie hebt, kun je doorgaan met een aantal andere indrukwekkende lekkernijen.
Opmerking: Voor een gezondere versie van dit recept, bekijk mijn post over churros uit de airfryer!
Om de choux te bereiden, doe je water, melk, boter, suiker en zout in een pan en breng je het aan de kook.

Haal van het vuur en roer onmiddellijk de bloem erdoor. Door de bloem op dit punt te verwarmen, gaat het zetmeel daarin verstijfselen, waardoor het deeg stoom vasthoudt en opzwelt als je het later bakt. Als je de bloem erdoor roert, moet het hele beslag een dik deeg vormen.

Laat het 10 minuten afkoelen voordat je de eieren toevoegt; je wilt ze niet koken. En voeg een scheutje vanille toe samen met de eieren.

Meng het geheel met een elektrische mixer tot een glad mengsel.
Nu is het tijd om te frituren! Doe uw soezendeeg in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit de reepjes deeg rechtstreeks in een frituurmandje of uw hete frituurolie in een pan. Je hebt een mes of een schaar nodig om het deeg aan het uiteinde van elke strook door te snijden.
Zoals ik hierboven al zei, is het gemakkelijker om dit recept te maken als je een friteuse hebt en in de mand kunt pijpen. Als je dat niet doet, zul je misschien merken dat de churros iets ronder zijn dan de mijne, omdat ze rondzweven terwijl je nog steeds aan het pijpen bent. Ze zullen echter hetzelfde smaken.

Als je het echt belangrijk vindt dat de churros recht zijn, spuit de churros dan op een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze in. Zodra ze volledig bevroren zijn, haal je ze van het perkamentpapier en laat je ze in de hete olie vallen. Deze methode is ook iets veiliger omdat je hand minder lang boven de hete olie blijft.
Bak ongeveer twee minuten aan elke kant.

Als de churros klaar zijn, doe je ze in een papieren zak gevuld met kaneel en suiker en schud je ze zachtjes zodat ze bedekt zijn.
Eet warm, gedoopt in Mexicaanse chocoladesaus.

Deskundige tips en veelgestelde vragen
Net als elk ander donutachtig voedsel zijn ze het lekkerst als ze heet uit de friteuse komen. Het is echter bekend dat ik deze tot een week na het maken ervan eet. Ik stop ze gewoon een paar seconden in de magnetron om ze eerst op te warmen. Ze zijn niet zo lekker als de verse, maar ze zijn nog steeds best lekker.
Als Mexicaanse chocoladesaus niet jouw ding is, probeer dan cajeta of dulce de leche. Je kunt ze ook serveren met ijs!
Ja! Ik maak graag hartvormige churros voor Valentijnsdag. Met dit recept kun je zeker creatief aan de slag.
Ja, spuit het churrobeslag op een met bakpapier beklede bakplaat en vries in. Zet de bevroren churros in een luchtdicht bakje in de vriezer. Je kunt ze direct in de friteuse doen als je klaar bent om ze te maken.
Terwijl je de frituurolie op hebt, probeer dan deze recepten
Churros met chocoladesaus
Churros-instructies
-
Verhit plantaardige olie tot 360 F in een grote pan van ongeveer 1 1/2 inch of tot aan de vullijn in een frituurpan.
-
Breng in een grote pan op middelhoog vuur water, melk, boter, suiker en zout aan de kook.
-
Haal onmiddellijk van het vuur en roer de bloem erdoor tot er een bal ontstaat.
-
Laat het vijf minuten afkoelen.
-
Meng de eieren en vanille door het deeg met een elektrische mixer tot een glad beslag ontstaat. Maak je geen zorgen als het op enig moment uit elkaar gaat. Blijf mixen en het zal samenkomen.
-
Doe het mengsel in een spuitzak voorzien van een stervormige spuitmond (zoals een Wilton 1M).
-
Spuit 10 cm deeg rechtstreeks in hete olie of op de mand van een friteuse, die u vervolgens in hete olie laat zakken. Gebruik een mes of een keukenschaar om het deeg aan het uiteinde van elke strook af te snijden.
-
Bak twee minuten, draai dan om en bak nog eens twee minuten aan de andere kant.
-
Haal het uit de olie en schud voorzichtig in een papieren zak gevuld met kaneel en suiker tot het gelijkmatig bedekt is.
-
Serveer warm met Mexicaanse chocoladesaus.
Als je rechtstreeks in de olie pijpt in plaats van in de mand van een friteuse, zullen de churros niet recht zijn. Als dit je stoort, spuit ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat, vries ze in en laat de bevroren churros direct in de frituurolie vallen. Deze techniek is ook handig als u het beslag van tevoren wilt bereiden en op een later tijdstip wilt bakken.
Calorieën: 62kcal | Koolhydraten: 8G | Eiwit: 1G | Vet: 3G | Verzadigd vet: 2G | Meervoudig onverzadigd vet: 1G | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1G | Trans vet: 1G | Cholesterol: 19mg | Natrium: 30mg | Potassium: 17mg | Vezel: 1G | Suiker: 5G | Vitamine A: 93IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 1mg
Blijf verbonden!
Word lid van mijn mailinglijst – en ontvang een gratis eBook!
Schrijf me in!