Openbaarmaking: als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.
Hier is nog een reden om van je airfryer te houden: churros uit de airfryer! Ze zijn bijna net zo lekker als gewone churros, veel gezonder en je hebt geen last van frituurolie.
Ik maakte op dezelfde dag gefrituurde en luchtgebakken churros, zodat ik de twee direct kon vergelijken. De airfryerversies waren lichter van kleur en misschien iets droger (niet verrassend), maar ze waren erg lekker. Als ik de andere niet ter vergelijking had gehad, zou ik het verschil waarschijnlijk niet hebben geweten!
Het is de moeite waard om dit recept eens te proberen, want het is een bijzondere traktatie die heel gemakkelijk te maken is.
Ingrediënten

Er zijn geen ongebruikelijke ingrediënten in dit recept. Misschien heb je ze allemaal al in je voorraadkast.
Om de kenmerkende churro-vorm te krijgen, heb je een spuitzak nodig met een stervormig spuitmondje. Ik gebruikte een Wilton 1M [paid link].
Natuurlijk heb je ook een lucht frituur [paid link]. Het maakt niet uit welk merk je gebruikt. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat hoe groter de mand is, hoe meer churros u in één keer kunt maken.
Instructies
Churros worden gemaakt met soezendeeg. Choux (ook wel pâte à choux genoemd) is dezelfde basis die wordt gebruikt voor luxe desserts zoals eclairs en soesjes, dus als je dit recept eenmaal onder de knie hebt, kun je doorgaan met een aantal andere indrukwekkende lekkernijen.
Om de choux te bereiden, doe je water, melk, boter, suiker en zout in een pan en breng je het aan de kook.

Haal van het vuur en roer onmiddellijk de bloem erdoor. Door de bloem op dit punt te verwarmen, gaat het zetmeel daarin verstijfselen, waardoor het deeg stoom vasthoudt en opzwelt als je het later bakt. Als je de bloem erdoor roert, moet het hele beslag een dik deeg vormen.

Laat het 10 minuten afkoelen voordat je de eieren toevoegt; je wilt ze niet koken. En voeg een scheutje vanille toe samen met de eieren.

Meng het geheel met een elektrische mixer tot een glad mengsel.
Doe het soezendeeg in een spuitzak met stervormige spuitmond en spuit reepjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt een mes of een schaar nodig om het deeg aan het uiteinde van elke strook door te snijden. Zorg ervoor dat de reepjes een formaat hebben dat in de mand van uw airfryer past. Ik ontdekte dat 4″ lang een goede lengte was voor de mijne.

Vries de churros ongeveer een uur in.
Spuit de airfryermand in met een dun laagje bakspray. Haal de churros uit de vriezer en doe ze, in batches, in de mand van de airfryer. Plaats de ongebruikte exemplaren terug in de vriezer totdat u klaar bent om ze te gebruiken.
Geef de churros een dun laagje met de kookspray. Je kunt in plaats daarvan ook een klein beetje plantaardige olie opsmeren.

Lucht frituren op 350 F gedurende 15 minuten.
Als de churros klaar zijn, doe je ze in een papieren zak gevuld met kaneel en suiker en schud je ze zachtjes zodat ze bedekt zijn.
Eet warm, gedoopt in Mexicaanse chocoladesaus, dulce de leche of cajeta!

Deskundige tips en veelgestelde vragen
Ze zijn het lekkerst direct nadat je ze hebt gemaakt. Het is echter bekend dat ik deze tot een week na het maken ervan eet. Ik stop ze gewoon een paar seconden in de magnetron om ze eerst op te warmen. Ze zijn niet zo lekker als de verse, maar ze zijn nog steeds best lekker.
Ja! Ik maak graag hartvormige churros voor Valentijnsdag. Met dit recept kun je zeker creatief aan de slag.
Zet de bevroren churros in een luchtdicht bakje in de vriezer. Je kunt ze in de lucht bakken wanneer je er klaar voor bent om ze te maken.
Churros uit de Airfryer
Churros-instructies
-
Breng in een grote pan op middelhoog vuur water, melk, boter, suiker en zout aan de kook.
-
Haal onmiddellijk van het vuur en roer de bloem erdoor tot er een bal ontstaat.
-
Laat het vijf minuten afkoelen.
-
Meng de eieren en vanille door het deeg met een elektrische mixer tot een glad beslag ontstaat. Maak je geen zorgen als het op enig moment uit elkaar gaat. Blijf mixen en het zal samenkomen.
-
Doe het mengsel in een spuitzak voorzien van een stervormige spuitmond (zoals een Wilton 1M).
-
Spuit rijen deeg van 10 cm op een bakplaat bekleed met perkament. Gebruik een mes of een keukenschaar om het deeg aan het uiteinde van elke strook af te snijden.
-
Laat het een uur invriezen.
-
Besproei de bodem van een airfryermand lichtjes met kookspray (of smeer er een beetje plantaardige olie op).
-
Vul de mand met bevroren churros in een enkele laag. Plaats de ongebruikte churros terug in de vriezer.
-
Vernevel lichtjes met meer kookspray of bestrijk een beetje plantaardige olie op elke churro in de mand.
-
Lucht frituren op 350 F gedurende 15 minuten.
-
Zodra je de churros uit de airfryer haalt, schud je ze voorzichtig in een papieren zak gevuld met kaneel en suiker tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
-
Herhaal de kookstappen totdat alle churros gaar zijn.
-
Serveer warm.
Ze zijn het lekkerst direct nadat je ze hebt gemaakt. Het is echter bekend dat ik deze tot een week na het maken ervan eet. Ik stop ze gewoon een paar seconden in de magnetron om ze eerst op te warmen. Ze zijn niet zo lekker als de verse, maar ze zijn nog steeds best lekker.
Calorieën: 62kcal | Koolhydraten: 8G | Eiwit: 1G | Vet: 3G | Verzadigd vet: 2G | Meervoudig onverzadigd vet: 1G | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1G | Trans vet: 1G | Cholesterol: 19mg | Natrium: 30mg | Potassium: 17mg | Vezel: 1G | Suiker: 5G | Vitamine A: 93IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 1mg
Blijf verbonden!
Word lid van mijn mailinglijst – en ontvang een gratis eBook!
Schrijf me in!